WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

15 misverstanden over airco

1. Airco maakt lawaai

De kwaliteitsmerken doen hun werk nagenoeg onhoorbaar, zowel het binnendeel als het buitendeel ook belangrijk voor u buren!). Let bij vergelijking van merken en typen goed op de technische details.Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elke 3 dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden: een installatie van 28 dB(A) produceert twee keer zo veel lawaai als een installatie van 25 dB(A).

2. Airco gebruik je alleen ’s zomers

Wie airco in de auto heeft, weet het allang: airco is comfort, het hele jaar door. Moderne systemen zijn echte “luchtbehandelaars”. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen de binnenlucht ook ontvochtigen, filteren en (optioneel) zelfs verversen en verwarmen. Ook in de winter dus erg prettig.

3. Airco staat lelijk én in de weg

Dat geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco’s. Bij vaste airco kunnen de units aan de wand of onder/in het plafond worden geplaatst. En in veel gevallen zelfs vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt in het plafond.

4. Airco is een bron van legionella besmetting

De kans op een legionella besmetting via een split- of multi-splitsysteem is vrijwel nihil. De legionellabacterie is alleen actief in water met een temperatuur tussen de 30 en 50 graden Celsius en dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multi-splitsystemen toegepast. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd, wordt de condenswaterafvoer altijd zo geplaatst, dat het water direct naar het riool stroomt en niet de kans krijgt om op te warmen.

5. Airco is duur

Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat ze beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk hadden kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. Bovendien is een airco fiscaal aftrekbaar; om de kosten van aanschaf en installatie van uw aircosysteem te dekken kunt u namelijk een hypothecaire (lening) afsluiten.

6. Airco gebruikt veel stroom

Moderne aircosystemen hebben een zeer hoog energierendement. Voor elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 3,5 kW aan koelvermogen retour. En bij aircosystemen met inverter-regeling is het rendement nog hoger en kan de besparing oplopen tot zo’n 30%.

7. Airco is alleen voor bedrijven

Airco zag je eerst vooral in luxe hotels. Daarna werd airco ook gemeengoed in kantoren, winkels en horeca. De steeds warmere zomermaanden maken dat meer en meer mensen kiezen voor airconditioning in huis.

8. Van airco word je verkouden

Nier airco maakt verkouden, maar te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5 graden Celsius verschil is dus niet verstandig. Geavanceerde modellen houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig is automatisch bij.

9. Airco zorgt voor “sick building”

Integendeel. Mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden draagt airco juist enorm bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning van goede kwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

10. Voor airco moet mijn hele woning worden “gesloopt”

Voor split- en multisplitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan- en afvoer van het koudemiddel. Deze leidingen kunnen vaak worden weggewerkt in wanden of het plafond.

11. Airco is milieuonvriendelijk en tast de ozonlaag aan

Moderne aircosystemen bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen.

12. Iedereen mag airco monteren

Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag iedereen. Maar de echte koeltechnische werkzaamheden, d.w.z. het monteren en solderen van de leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen uitgevoerd worden door erkende monteurs.

13. Beter te veel koelcapaciteit dan te weinig

De koelcapaciteit moet precies afgestemd zijn op de ruimte. Niet te veel en niet te weinig. Vraag dit aan uw installateur.

14. Er bestaan geen slechte airco’s

Kwaliteitsverschillen zijn er wel degelijk. De producten van de grote kwaliteitsmerken zijn vaak energiezuiniger, stiller en gaan ook langer mee. Service en garantie zijn ook veelal beter.

15. Airco is moeilijk te bedienen

Moderne aircosystemen zijn eenvoudig te bedienen. De meeste systemen houden zelf de door u ingestelde temperatuur in de gaten, sturen die automatisch bij en waarschuwen wanneer onderhoud nodig is.