Airco in woningen
Met airco stijgt uw wooncomfort enorm, overdag, ’s avonds én ’s nachts. Stelt u zich eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaapkamer. En als u kiest voor airco met warmtepomp, kan in het voor- en naseizoen voortaan de verwarming uit. Dus heeft u ook nog eens lagere stookkosten. Split- en multi-splitsystemen zijn zeer geschikt voor woningen. Moderne airco’s zijn fraai om te zien, nagenoeg onhoorbaar en voorzien van afstandsbediening, dus zeer gebruiksvriendelijk. Terwijl systemen met een inverter het energieverbruik met 30% omlaag brengen. Airco past in elke woning en elke ruimte. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of op het plafond.Waar u op moet letten
Klimaat luistert nauw: de gewenste temperatuur, de juiste vochtigheid. En dat in elke ruimte. Kies uw aircosysteem dus zorgvuldig. Of beter nog: raadpleeg uw installateur. Hieronder enkele belangrijke raadgevingen.
Welke eisen stelt u aan het binnenklimaat?
Wilt u alleen koeling? Of ook ventilatie en/of verwarming? Die keuze is bepalend voor de keuze van het aircosysteem.
Voor welke ruimte(s) is de airco bestemd
Een winkel? Een kantoor? Een woonkamer? Een slaapkamer? Elke toepassing stelt weer andere specifieke eisen van het aircosysteem.
De geluidsproductie
Let op de geluidsproductie van de airco-installatie. Niet alleen van het binnendeel, maar ook van het buitendeel (denk aan de buren!).
De juiste capaciteit
Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hoge energiekosten. Met een te klein vermogen bereikt u nooit de gewenste temperatuur. Het kiezen van een aircosysteem is vooral: nauwkeurig rekenen door een erkende installateur.
De plaats van het binnendeel
De juiste keuze voor het model van het binnendeel wordt bepaald door de mogelijkheden teer plaatse. Is er een verlaagd plafond? Is er ruimte aan de wand? Ook de locatie van de unit is van groot belang. Elke unit heeft zijn eigen uitblaaspatroon en koelvermogen. Verkeerde plaatsing leidt tot tocht en lawaai.
De plaats van het buitendeel
Ook het buitendeel moet een passende plek krijgen, op een voldoende stevige ondergrond en makkelijk bereikbaar voor controle en onderhoud.
De weerbestendigheid
Vooral in ons vochtige Nederlandse zeeklimaat moet het buitendeel bestand zijn tegen extreme omstandigheden. De weerbestendigheid bepaalt de levensduur van de installatie.
De luchtfiltering
In de lucht zweven stofdeeltjes die we er graag uit willen filteren. Dit geldt ook voor het wegnemen van geurtjes. Moderne airconditioners zijn voorzien van filters die schimmels, mijten, tabakslucht, stof en pollen opvangen, geuren afbreken en zelfs bacterien en virussen onschadelijk maken.
De estetische aspecten
Waar komen de units? Op de vloer? Aan de wand? Aan het plafond? Of wegewerkt in het plafond? Die keuze is een kwestie van smaak, ruimte en ruimtegebruik. In een slaapkamer stel je heel andere eisen aan de plaatsing dan in een winkel of kantoor.
De leverancier
Dit is misschien wel het belangrijkste advies: airco kun je het beste aanschaffen bij en laten installeren door een erkend installatiebedrijf. Het uitrekenen, samenstellen en installeren van een aircosysteem is werk voor de vakman. Helaas zien we nog al te vaak slecht werkende aircosystemen als gevolg van slordig installatiewerk door een niet erkende installateur. Kies dus altijd voor een vakkundige, erkende installateur. Die bekijkt de situatie ter plaatse, bespreekt met u alle details, komt met een duidelijke all-in offerte (dus zonder extra kosten achteraf) en zorgt voor zo min mogelijk overlast. Ook het onderhoud is bij hem in vertrouwde handen, zodat uw kostbare installatie jarenlang probleemloos functioneert.